http://realhome.bg/
contacts

Как да се справим със стреса от продажбата на дома си

Продажбата на собствения дом е често изпълнена със стресиращи моменти.

Продажбата на собствения дом е често изпълнена със стресиращи моменти. Да се разделиш с мястото, на което си живял, според някои изследвания може да бъде поставено дори сред толкова неприятни моменти като фалит, развод и понякога - загуба на близък.


Вече е добре известно, че натрупването и удълженото излагане на стрес (като този от продажбата на жилище) могат не просто да доведат до неприятни моментни усещания, но и да влошат трайно качеството на живот или дори да скъсят неговата продължителност.

И затова след съвсем кратък размисъл изглежда напълно логично за този, на когото предстои такава крачка в живота, да се подготви подобаващо. Всеки би могъл, въоръжен с малко решимост и подготвен, да подходи към новия етап от живота си с положителна нагласа и да успее да се наслади на свежия полъх, който следва промяната.В
Real Home правим своя мисия да опознаем темперамента и нуждите на своите клиенти. И точно заради това вярваме, че можем да предложим няколко изпитани стратегии за предотвратяване на стреса и за безпрепятственото встъпване към продажбата на дома:

 

1.      Бъдете добре подготвени


Един от най-напрегнатите аспекти при раздялата със собственото жилище възниква, когато позициите на всички страни не са съгласувани.
Вие имате нужда не просто от добро общуване с агента си, но и от добра координация с купувача и неговия агент.

От жизненоважно значение е двете страни да са в течение на реалния процес и до тяхно знание да бъдат свеждани всякакви подробности - от състоянието на помещенията до клаузите в документацията.
Преди да решите да продавате дома си, помислете добре и открито обсъдете подробностите от предстоящата продажба.


Поговорете за очакванията си относно цената на имота. Разделяте ли се с лични вещи, които оставяте в дома си? Ако да, преценете внимателно кои ще са те и задайте цена и за тях.

 
Обсъдете най-ниската възможна цена. Да, може никога да не се стигне до нея, но както за вас, така и за всички участващи лица ще е по-лесно и безболезнено, ако предварително сте наясно със своите очаквания.

 
Заделете време за да намерите и подготвите всички необходими документи. Предварителната подготовка може да предотврати или поне намали значително възможно претоварване в лицето на крайни срокове и опашки по институции.

2.      Поемете си дълбоко въздух


Психолозите смятат, че за нас е най-добре, ако успеем да развием умението в напрегната ситуация просто да спрем и да обърнем внимание на сигналите, които тялото и мозъкът ни дават за стреса.

Свити ли са раменете ви? Стегнат ли е вратът ви? Боли ли ви главата? Стиснали ли сте челюстта си? Всичко това са сигнали, че тялото ви реагира на напрегнатата обстановка, дори преди вие да сте я възприели като такава.


Поемете си три пъти продължително въздух. Издишайте също толкова бавно. Отпуснете се и си дайте възможност да се отдалечите поне умствено от тези ситуации и хора, които ви притесняват в момента. Понякога всичко, от което имаме нужда, за да се отърсим от напрежението, е да дишаме дълбоко.

 

3.      Излезте навън

Колкото и странно да звучи, да излезеш точно от дома, с който предстои да се разделиш, понякога може да даде желаните перспектива и спокойствие на ума. Оставете за малко компютъра и мишката, станете от стола и се раздвижете.

Слънцето е доказан помощник в борбата със стреса и дори дъждът би могъл да измие тревогите ни, ако му дадем шанс за това. А една дълга разходка или малко бягане могат да дадат енергия на тялото ни, която няма да получим, докато сравняваме обяви в интернет.

4.      Успокойте ума си


Ако умът ви непрестанно шари между неспокойни и напрягащи мисли, вашата продуктивност е всъщност силно намалена. Вие не осъществявате полезна дейност, като мислите бързо и за много неща - напротив - така трудно се съсредоточавате докрай и е възможно напълно да загубите фокуса си върху важните неща.

Медитацията може да е чудесен помощник в такива ситуации - и не само при продажбата на жилище. Като медитирате, вие си давате всички шансове да увеличите усещането си за щастие, подобрите концентрацията си и да си отпочинете.

Няма нужда да посещавате курсове или групови практики, за да медитирате успешно. Започнете “на дребно”, като просто отделите 5 минути на ден извън забързаното си ежедневие.

Можете да застанете, където поискате и както поискате. Затворете очите си и дишайте дълбоко. Опитайте се да не мислите за нищо. Бихте могли да си пуснете отпускаща музика или да медитирате на пълна тишина. Каквото работи за вас, е чудесно, защото вие имате нужда от нещо, което да пасва на личния ви ритъм.5. Контролирайте само това, което зависи от вас и оставете останалото просто да се случваФакт от живота е, че колкото и да искаме, не бихме могли да контролираме всички събития в ежедневието си. Не е физически възможно, нито полезно всичко да зависи от нас.

Определете приоритетите си и използвайте силните си черти, за да спомогнете на ситуацията с това, в което сте истински добри. Свържете се с професионалисти, които да допълнят уменията ви със своите познания и си позволете да им се доверите.

    Продажбата на жилище може да бъде стресиращ момент, но в зависимост от           осъзнаването и участието ви в процеса, може да ви научи на много неща. И не     на последно място - да отвори пред вас нови хоризонти.

 


    Ние от
Real Home ви желаем успех и щастие в изборите, които ви предстоят!

Избегнете най-честите грешки при закупуването на жилище за първи път 12-05-2017

На всеки от нас се е случвало да направи покупка, за която по-късно да размисли и да съжали. Прочети още

Пет стъпки за безоблачна покупка на имот 12-05-2017

Представете си само пет стъпки, които ще ви се сторят лесни, като детска игра! Прочети още